Vejledning

Rigsombuddet modtager indstillinger til tildeling af Den kongelige Belønningsmedalje (privat ansatte).

Den kongelige Belønningsmedalje kan normalt tildeles efter 50 års fortjenstfuld uafbrudt ansættelse i samme private virksomhed, eller i forbindelse med fratræden efter mindst 40 års uafbrudt ansættelse i samme private virksomhed.

Dekorering med Belønningsmedaljen kan udelukkende tildeles danske statsborgere.

 

Hvem kan indstilles?

Det er kun i forbindelse med egentlige ansættelsesforhold, der kan tildeles en medalje. Selvstændig erhvervsvirksomhed eller frivilligt arbejde kan ikke give grundlag for tildeling af en medalje. En ejer eller medejer, herunder en person med en betydelig aktiepost i virksomheden eller en person, der har væsentlig indflydelse i øvrigt eller gift med en sådan, kan ikke modtage medalje.

Indstilling skal være indsendt til Rigsombuddet, mens arbejdsforholdet stadig består eller undtagelsesvis op mod 3 mdr. efter ansættelsesophøret.

Alene arbejdsgiveren har kompetence til at indstille medarbejderen.

 

Indstillingen til Rigsombuddet består af to dele:

1) En skriftlig begrundelse for indstillingen:

  • Begrundelsen udarbejdes på arbejdsgivers brevpapir med virksomhedslogo og med underskrift af en tegningsberettiget for virksomheden.
  • Begrundelsen skal indeholde en beskrivelse af, at den ansatte har ydet en (særlig) fortjenstfuld indsats, herunder en egentlig beskrivelse af beskæftigelsesområder og faglig kunnen mm.
  • Begrundelsen skal afsendes som en PDF-fil.

2) Formular, som findes på Rigsombuddets hjemmeside link, hvor der skal oplyses følgende:

Oplysninger om den indstillede

  • Fulde navn og adresse, samt evt. E-mailadresse.
  • P-tal, samt telefonnummer.
  • Titel – af hensyn til medaljens kategori. Hvis medarbejderen har haft ledelsesansvar bør dette beskrives (herunder hvor mange medarbejdere den pågældende har været leder for og i hvor mange år)
  • Aktuelt ansættelsessted - så vidt muligt medsendes dokumentation for ansættelse. Der er krav om samme ansættelsesmyndighed. Ved flere ansættelsessteder og -perioder vedlægges overskuelig og tydelig datooptegnelse (ansættelseshistorik).
  • Ansattes månedsløn (inkl. tillæg, ekskl. pension) og nuværende antal timer pr. uge
  • Ansættelsesdato – så vidt muligt medsendes dokumentation for ansættelsesforholdets varighed, herunder dokumentation på at medarbejdere har haft en uafbrudt ansættelse.
  • Fratrædelsesdato (skal oplyses, med mindre medaljemodtageren skal dekoreres for 50 års tro tjeneste eller derover og ikke fratræder stillingen).
  • værnepligt i ansættelsesperioden (Hvis medaljemodtageren har været værnepligtig i ansættelsesperioden, skal dette anføres, da værnepligtstiden fratrækkes den samlede ansættelsestid).
  • Bekræftelse på at vedkommende har været ansat minimum halv tid af den til enhver tid gældende fuldtidsnorm i hele ansættelsesperioden (såfremt der har været / er tale om deltidsansættelse).

Oplysninger om overrækkelsen

  • Navn og titel på den person, som foretager overrækkelsen.
  • Dato for medaljens overrækkelse.
  • Virksomhedsnavn samt adresse, samt navn på person hvortil medaljen skal sendes.
  • Kontaktoplysninger på en person i virksomheden, som Rigsombuddet kan rette henvendelse til for yderligere information.

Arbejdsgiverens bekræftelse

  • Bekræftelse på, at den indstillede er oplyst om indstillingen, herunder indhentelse af straffeattest og har indvilliget heri.

Den skriftlige begrundelse, samt den udfyldte formular og evt. dokumentation sendes til Rigsombuddets mail: ro@fo.stm.dk

 

Sagsbehandling

Når indstillingen (begrundelse og formular inkl. dokumentation) er udfyldt og afsendt pr. mail til Rigsombuddet, sender vi en mail som kvittering for modtagelse. Hvis du ikke modtager kvitteringsmailen, bedes du henvende dig til Rigsombuddet via ro@fo.stm.dk eller på telefon +298 201200. Ved eventuelle tvivlsspørgsmål kontakter Rigsombuddet den indstillende virksomhed.

Såfremt den modtagne indstilling ikke giver anledning til bemærkning, sender Rigsombuddet en samtykkeerklæring til den indstillede til brug for indhentelse af en straffeattest.

I forbindelse med vurderingen af om en person kan indstilles til dekorering, anmoder Rigsombuddet Føroya Politi om at undersøge, om der i Kriminalregistret findes oplysninger om den indstillede vedrørende strafbare forhold.

I benægtende fald underretter Føroya Politi Rigsombuddet herom, og ansøgningen kan viderebehandles.

I bekræftende fald forelægger Rigsombuddet oplysningerne for Statsministeriet med henblik på ministeriets vurdering af, hvorvidt de pågældende oplysninger gør dekorering utilrådelig. 

Den modtagne indstilling, samt den indhentede straffeattest, videresendes til Statsministeriet, der foretager den endelige indstilling til H. M. Kongen, der beslutter tildeling af Den kongelige Belønningsmedalje.

Medaljen tilsendes den oplyste adresse fra Kabinetssekretariatet, hvis indstillingen bliver imødekommet. Dette sker som regel senest en uge før datoen for medaljeoverrækkelse. 

 

Sagsbehandlingstiden

Det tager gennemsnitlig minimum 4½ måned at behandle en indstilling fra den dato, hvor indstillingen bliver modtaget i Rigsombuddet. Datoen for overrækkelse skal derfor tilpasses sagsbehandlingstid, og vi anbefaler derfor, at virksomheden sender indstillingen i så god tid som muligt.

Vær særlig opmærksom på, at indstillinger til belønningsmedaljer med overrækkelses-dato i juli, august, september og til og med medio oktober, skal være os i hænde senest den 15. marts, grundet sommeraktiviteter i Kongehuset.

Såvel Rigsombuddet som Kabinetssekretariatet kan fravige fra den oplyste sagsbehandlingstid. 

 

Gebyropkrævning

Den indstillende virksomhed opkræves et gebyr på aktuelt 2.200,- kr. pr. belønningsmedalje-ekspedition. Ved fremsendelse af medaljen vedlægges giroindbetalingskort til arbejdsgiveren. Gebyret kan ikke efterfølgende afkræves medaljemodtageren.

 

Overrækkelse af medaljen

Den kongelige Belønningsmedalje overrækkes i almindelighed af modtagerens chef i forbindelse med et jubilæumsarrangement og skal ikke tilbageleveres ved modtagerens død.

Der følger et diplom med medaljen, ligesom H. M. Dronning Margrethe ved reskript af 7. oktober 1981 bestemte, at medaljemodtagerne opfordres til at indsende en levnedsbeskrivelse til ordenshistoriografen til opbevaring i Ordenskapitlets arkiv.

 

Efterfølgende frivillig audiens hos H. M. Kongen

Ved en efterfølgende audiens på Christiansborg Slot er det muligt for modtageren af medaljen at takke Hans Majestæt Kongen for tildelingen.

Der kan læses mere herom på Kongehusets hjemmeside: https://www.kongehuset.dk/monarkiet-i-danmark/audiens#