Legalisering og apostille

Når du skal bruge et offentligt, færøsk dokument i udlandet, kan det være nødvendigt at få det legaliseret eller påtegnet en apostille, før dokumentet accepteres af det land, som det skal anvendes i.

Eksempel: Søger du om visum til indrejse i et andet land, kan du forvente, at de udenlandske myndigheder beder dig om at indsende en legaliseret eller apostillepåtegnet dåbsattest.

 

Hvad er legalisering?

Legalisering er en bekræftelse af, at et dokument er ægte, samt at underskriveren har den nødvendige bemyndigelse. Det betyder, at legaliseringen kun verificerer dokumentets ægthed og underskriverens kompetence, uden at tage stilling til dokumentets indhold, såsom korrekthed af karakterer på et eksamensbevis eller stavning af navne i en attest.

Er legalisering og Apostille det samme?

Selvom begreberne ofte bruges i flæng, er der for Færøernes vedkommende en forskel. Det er derfor en god idé at undersøge, om dokumentet skal legaliseres eller også apostillepåtegnes, afhængigt af kravene fra den myndighed, der har anmodet om det.

Legalisering

Proceduren for legalisering her i landet er, at det offentlige dokuments underskrift først bekræftes af vedkommende myndighed (f.eks. et fagministerium), som har ressortansvaret for den pågældende dokumenttype. Dernæst bekræftes ressortmyndighedens påtegning af Rigsombuddet i form af en underskrift, angivelse af embede samt et stempel.

Eksempel: Hvis man f.eks. ønsker at få sin dåbsattest legaliseret, skal udstederens påtegning først bekræftes af Almanna- og Mentamálaráðið, hvorefter dennes påtegning bekræftes af Rigsombuddet.

Når dokumentet er legaliseret, vil det være forsynet med:

  • Udstederens påtegning
  • Den vedkommende myndigheds påtegning
  • Rigsombuddets påtegning

Apostille

En apostille er en international godkendelse, der bekræfter ægtheden af underskrifter, stempler og embeder på offentlige dokumenter. Hvis et dokument påføres en apostille, opnår det gyldighed i alle lande, der har tiltrådt Haagerkonventionen af 5. oktober 1961. Tilgå dette link for en oversigt over samtlige lande, der har tiltrådt konventionen.

Ifølge konventionens artikel 6, udstedes apostiller af Udenrigsministeriets legaliseringskontor i København. Ønsker man således at et færøsk dokument påføres en apostille, skal dokumentet først legaliseres (som beskrevet ovenfor under ’Legalisering’), hvorefter det enten kan sendes til Udenrigsministeriet via almindelig post eller man kan fremmøde personligt i deres borgerservice.

Når dokumentet er apostillepåtegnet, vil det være forsynet med:

  • Udstederens påtegning
  • Den vedkommende myndigheds påtegning
  • Rigsombuddets påtegning
  • Apostillen dokumentets bagside

Pris og forsendelse

Hvis du ønsker apostillepåtegning, kan du sende dokumentet til Udenrigsministeriets legaliseringskontor via almindelig post, eller Rigsombuddet kan sende det på dine vegne med anbefalet brevpost. Det er også muligt at møde personligt hos Udenrigsministeriets legaliseringskontor i København for straks at få dokumentet apostillepåtegnet.

Det koster ikke noget at få et dokument legaliseret ved hhv. vedkommende myndighed og Rigsombuddet. Men såfremt det skal påtegnes en apostille, opkræver Udenrigsministeriet 230 DKK pr. dokument. I tilfælde af, at dokumentet sendes til Udenrigsministeriet med brevpost, betaler man også returporto.

Betalingen for apostillepåtegning og returporto sker online via dette link. Hvis Rigsombuddet skal sende dokumentet, skal du først betale via linket og enten udskrive kvitteringen og medbringe den til Rigsombuddet eller sende kvitteringen til Rigsombuddet via e-mail på ro@fo.stm.dk før du møder op.

Vigtig bemærkning

Ved legalisering af et offentligt dokument skal dokumentet (originalen) indleveres til Udenrigsministeriet, som forsyner dokumentet med en særlig erklæring (apostille). Dvs. at kopier af offentlige dokumenter afvises af Udenrigsministeriet